top of page
  • Снимка на автораVilner

Range Rover Autobiography в долината на река Шарант

В основата на най-висококачествените и впечатляващи брендита от всички, стои не друго, а именно обикновеното бяло вино

 

Предимно скучно, сравнително комерсиално и обикновено с липса на богат вкус - нищо лошо, разбира се, всеки има предпочитания. Но както добре знаете (или ви предстои да разберете), в ателието на Vilner Garage белите вина се поръчват само за наздраве, а конкретно в днешния епизод брендито е основният алкохол, който ще достигне до най-дълбоките рецептори на живота ви... Затоплена чаша - леко повдигната и с широка основа, ароматът на ванилия от пура, приглушена светлина, която се пречупва през цвета на коняка докато го сипвате внимателно в чашата, и тих женски вокал за фон. Настанете се удобно в любимото кресло, защото предстои да проследим финият процес по преобразуване на бяло вино в коняк. Така де, финото преобразяване на капитанът - Range Rover Autobiography.

Производството на коняк е изкуство, което започва с транспортирането на вече ферментирало бяло вино до професионални дестилационни къщи. Една “такава” къща се намира на ул. “Ст. Л. Костов” 3, а по надписа “Vilner Garage” ще я познаете. И както конякът се дестилира в екзотично изглеждащи казани от специален тип, наречени “алембик”, така и ателието на Вилнер не е просто поредният makeover гараж...

В слънчев ден, в иначе от мнозина смятаната за мрачна 2020 година, в ателието пристига специална пратка бяло вино, намираща се в скъпа и тъмна бутилка, с етикет Autobiography. Екипът на Вилнер отстранява тапата от гърлото на бутилката и отпива от напитката - тежък сорт грозде, вероятно шардоне, хубава изработка, приятен вкус и… и до там.

“Търся нещо индивидуално, ексклузивно и запомнящо се. Искам моят Autobiography да бъде част от моята биография, а не от тази на Range Rover.” - споделя собственикът на автомобила. “Обичам различните вкусове, онези, които галят небцето и те карат да се връщаш към тях при всеки свой избор.” - допълва той.

Дестилационната къща на Vilner Garage е перфектното място за процеса. И макар финият коняк да достига своя пик след цели 70 години отлежаване, то за майсторите на Вилнер магията се случва по-експресно. Не се залъгвайте обаче, всяко изкуство изисква определено време…

Магията на добрия коняк се крие в неговата сглобка - блендирането. Вилнер взима идея от оригиналните черти на дизайна в по-новите Autobiography и ги изсипва

върху лист хартия, където с оригиналния подпис на ателието миксира сместа от вдъхновение и изкуство. Процесът по блендиране е сложен, изключително прецизен и не е за всеки. Нужен е експерт, който да познава всяка съставка, аромат и техника. Нужен е не само познавач, но и талант.

Започваме от щрихите в апликациите, обграждащи централната конзола, въздуховодите на климатика, панелите на вратите, и тези на волана - към медения цвят на коняка са добавени тъмни парчета ароматна дървесина, и крайният продукт наподобява шарка на зебра. Таблото запазва дюс меден цвят, а за запомнящ се вкус Вилнер оставя частица от бялото вино - контрастни бели шевове. Трансформацията на кожените елементи е вълнение от триизмерни форми, които нежно обхващат гърба, бедрата, ръцете и тила... Като първата глътка коняк - усещане за блаженство и спокойствие. А когато собственикът се качи в автомобила си, вече няма да се чувства захлупен под тъмният таван, а ще усеща свободата на цветната алкантара, която оптически уголемява пространството. Финални щрихи - цветни предпазни колани “Vilner”.

Ред е на дегустацията.

“Не само клиентът беше повече от впечатлен - проектът надмина и нашите представи за съвършенство.” - нескромно споделя Атанас Вилнер. Но както и при направата на фин коняк, тук няма място за скромничене.

“Никога не съм имал съмнения в избора си или Наско, но когато видях автомобила си, признавам, усъмних се в собствените си очи! Не съм си представял някога, че 50-годишна компания - лидер в луксозните интериори, ще бледнее пред таланта му. [на Вилнер]”


(И кратко лирическо отклонение - самите Vilner Garage тази година навършват 25 години от създаването си!)


Изглежда в свят, в който всеки намира себе си за талантлив и можещ, диплома за образование се взима все по-лесно, а специализацията си остава само за комарите, истинското изкуство все пак не може да бъде изгубено, нито сбъркано, нито дублирано...

За някои този разказ може и да е бил достатъчна компания да привършат чашата си с коняк, а за онези, които знаят, че има моменти, за които не трябва да се бърза, а само да се наслаждават, препоръчваме в най-скоро време да посетят най-доброто място за производство на коняк в света - долината на река Шарант. Така де, най-доброто място за преобразяване на автомобили - улица “Ст. Л. Костов” 3.

Търсете Vilner Garage.Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page