top of page
  • Снимка на автораVilner

Mercedes - Benz E55 AMG от Vilner

В света, в който живеем има много невъзможни неща. Едно от тях е разговор за премиум автомобили да мине без участието на Mercedes. Просто няма как!

 

Mercedes имат впечатляващо досие в автомобилния бизнес и това не е новина. Но пък ще припомним, че на сметката на трилъчата звезда е записан патента за първия автомобил (1886 г.). Освен това, немската компания е единствената, за която сме чували, че през последните 128 години се занимава само с производство на автомобили.


През цялото това време са произведени много милиони Mercedes машини. С редки изключения, те са известни с безпардонното си качество и иновативните технологии.


Около 10-на милиона от тях са луксозните седани на Е-класата. Те пък са известни с това, че са предпочитани от важни, но ненатрапчиви хора, като успели предприемачи и представители на дипломатическия корпус. Милион и половина от произведените някога Е-класи са шаси W210. Заради четирите кръгли фара са известни с глуповатото име „очиларка”. От тях, няколко хиляди са спортните AMG изпълнения. Само 12 хил. от тях са Е55 AMG с големия V8 двигател. От тях, едва 653 машини са произведени през 2001 г. И само 8 от тях са 4Matic, като всичките са правени по индивидуална поръчка.

Освен, че е един от най-редките Бенцове, правени някога, този Е55 AMG 4Matic от 2001 г. носи в себе си и сантиментална стойност, тъй като е една от последните машини, сглобени и настроени на ръка в малката фабрика на AMG в Афалтербах. След това производството на AMG се мести на поточните линии в многотиражните заводи на Mercedes-Benz. Ето защо дизайнерите на Vilner подхождат много внимателно към проекта Mercedes-Benz E55 AMG 4Matic. Наричат го Affalterbach, но не идва от немското градче, а от студиото на Vilner. В един единствен екземпляр.


Това е уникат, който не просто запазва своята Е55 AMG идентичност, но я развива, така както умен благородник наследственото си имение. Тунерите от Vilner консервират класата и ексклузивността, но добавят и нотки на опушен сингъл малц. Ефектът е усещане като в библиотеката, в която джентълмените се оттеглят на пура и питие след вечеря в замъка. Само че без книгите и без питието.


Този класицизъм се постига с разточителната употреба на комбинацията между различни нюанси на кафявото и богат набор от ексклузивни кожи. Като патинираната кожа в цвят опушен коняк, която доминира интериора и облича всички елементи, с които ръцете имат контакт, включително върху ергономичния волан. Тя е комбинирана с перфорирана алкантара в по-неутрални тонове. Резултатът е усещане като в кабинета на изпълнителния директор. Само, че този набира от 0 – 100 км/час за по-малко от 6 секунди.


Динамичното усещане се подчертава и от V образните елементи върху седалките отпред и отзад. Някак напомнят за 8-цилиндровото чудовище, което може да забумти под предния капак само с едно завъртане на ключа.

Майсторите на Vilner са работили и върху дребните елементи от интериора, които правят цялото перфектно. Оригиналният дървен фурнир е заменен от карбонови апликации, които са лакирани в, забележете, бледокафяво. Звучи странно, но изглежда чудесно. Неизбежните пластмасови детайли от вътрешността на един автомобил, при Е55 AMG 4Matic на Vilner получават допълващ кафяв цвят, така че да се впишат успешно в премиум усещането на интериора.


Както винаги, най- неглижираните елементи в един модерен автомобил, получават екстра внимание в проектите на Vilner. Също като купето, багажникът на E55 AMG 4Matic на Vilner получава изцяло нов кожен салон. Той продължава темата от интериора, но с едно голямо допълнение. Бродирана върху патинираната кожа Affalterbach емблема посреща всеки, който реши да надникне тук. Там може да се окаже и ръчно изработена от същите материали пътническа чанта, която е традиционен комплимент от майсторите на ръчната изработка във Vilner.Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page