top of page
  • Снимка на автораVilner

Alfa Romeo RZ от Vilner

Само тези, които са си чупили пръстите в крайпътни ремонти, ще ни разберат.

 

Често изразяваме мнението си в TopGear, че генерирането на знаменит статут на определен „петролхед” изисква болка, саможертва и предизвикателство, идващи от карането на Alfa Romeo. Само тези, които са си чупили пръстите в крайпътни ремонти, ще ни разберат.


Едно подобно предизвикателство е да върнеш към живота Alfa Romeo RZ. Колата, която е проектирана от Zagato и е базирана на концептуалния модел ES-30. Това е най-ексклузивната и рядка Alfa… в света. А българските тунинг магьосници от Vilner току-що реставрираха един екземпляр и го върнаха напълно към заводския му вид.


В началото на 90-те Alfa планира да произведе 350 бройки от откритата версия RZ след спирането на произовдството на купето SZ. В крайна сметка между 1992 и 1994 г. от завода излизат точно 284 коли, превръщайки този ръбат, шестфаров RZ в нещо по-рядко от красивата Alfa Romeo 8C.


Роудстърът е екипиран с 3,0-литров V6 двигател, позициониран под предния капак и задвижващ задните колела с 210 к.с. и 245 Нм. Проблемът е, че е толкова рядък и притежанието на един такъв е още по-болезнено от това да имате стандартна Alfa. Намирането на части е почти невъзможно. Тук Vilner се намесват.

Българският тунер, известен в цял свят с интериорните си доработки, обслужва напълно този RZ, въпреки „трудностите в намиране на части”. Реставрирането включва ремонтиране на ходовата част, изпускателната система, трансмисията и двигателя. Има и нещо по-специално, от Vilner боядисват капака в класическия червен цвят на Ferrari.


От друга страна българските специалисти под командването на Атанас Вилнер заменят всички уплътнения и създават изцяло нов мек покрив. Монтирани са още нови панели на вратите, две чисто нови седалки, нов волан и дори нови стелки. Таблото също не е пропуснато и е добре обновено. Vilner пребоядисва цялата кола в червено (между другото RZ се е предлагал само в червен, черен и жълт цвят) и монтира нов комплект алуминиеви джанти.


Достатъчно е да кажем, че собственикът на този RZ, който е от Германия, е „още един щастлив клиент”. Няма нито дума за това колко струва възстановяването, но се очаква цената да бъде някъде в района на Много Пари.


Услужливо, Vilner пусна цяла галерия на обновената Alfa Romeo RZ, така че разгледайте ги смело и ни кажете какво мислите.Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page